Temat / tytuł zajęć: Od ziarenka do…
Czas trwania zajęć: 2 godziny
Grupa docelowa: Dzieci w wieku szkoły podstawowej, młodzież, osoby starsze
Liczebność grupy: min. 10osób max. 15 osób
Prowadzący zajęcia: Gospodarze
Zakres tematyczny:
Prezentacja zbóż chlebowych w naturze lub zasuszonych, poznanie kolejnych etapów powstawania chleba, od siewu zbóż do pieczenia, zapoznanie z dawnymi narzędziami wykorzystywanymi w tym procesie. Praktyczne posługiwanie się narzędziami przez uczestników, nauka wyrobu ciasta chlebowego i ciasta na adzymkę, pieczenie adzymki.
Harmonogram/przebieg zajęć:
1. Prezentacja zbóż chlebowych, ich wykorzystanie w żywieniu.
2. Konkurs na rozpoznawanie zbóż.
3. Przedstawienie kolejnych etapów obróbki zbóż – udział w zajęciach praktycznych.
a) młócenie cepami;
b) czyszczenie wialnią i sitem;
c) mielenie w żarnach i młynie wiatrowym;
4. Zapoznanie z różnymi typami mąki i ich wykorzystaniem.
5. Praktyczne przygotowanie ciasta na chleb i adzymkę.
6. Wypiek adzymki i degustacja.
Pomoce dydaktyczne:
Zboża chlebowe w naturze lub zasuszone. Narzędzia – cepy, sita, koryto, żarna, młyn wiatrowy.
Dodatkowe uwagi:
Dla zainteresowanych terminologia również w języku łemkowskim.
Adres
Danuta i Jan Dziubynowie
Gładyszów 75
38-315 Uście Gorlickie
Telefon: +48 (18) 351 00 50 lub kom. +48 513 011 863
Poczta: kontakt@dziubynilka.pl