Temat / tytuł zajęć: Kuchnia łemkowska- oplacki, knysz, kiesełycia
Czas trwania zajęć: 2 godziny
Grupa docelowa: Dzieci w wieku szkoły podstawowej, młodzież, osoby starsze
Liczebność grupy: min. 10 osób max. 20 osób
Prowadzący zajęcia: Gospodarze
Zakres tematyczny:
Zwrócenie uwagi na sposoby odżywiania się ludności wiejskiej na dawnej Łemkowynie, omówienie najbardziej typowych potraw przygotowanych na bazie produktów pochodzących z gospodarstwa (mąka orkiszowa, mąka owsiana, ser). Podkreślenie walorów zdrowotnych potraw sporządzonych z czystych ekologicznie produktów.
Harmonogram/przebieg zajęć:
1. Omówienie potraw wykonywanych podczas warsztatów.
2. Przygotowanie produktów do wyrobu oplacków, knysza, kiesełyci:
a) wykonanie ciasta na oplacki i knysz, przygotowanie farszu do knysza,
b) formowanie oplacków i knysza,
c) gotowanie oplacków i pieczenie knysza,
d) gotowanie kiesełyci na bazie rozczynu z mąki owsianej.
3. Degustacja potraw.
4. Podsumowanie warsztatów- pomysły na wykorzystanie dawnych potraw we współczesnej kuchni np. oplacki z gulaszem.
Pomoce dydaktyczne:
Mąka orkiszowa, rozczyn na bazie mąki owsianej, ser, cebula, olej, naczynia kuchenne.
Dodatkowe uwagi:
Dla zainteresowanych terminologia również w języku łemkowskim.
Adres
Danuta i Jan Dziubynowie
Gładyszów 75
38-315 Uście Gorlickie
Telefon: +48 (18) 351 00 50 lub kom. +48 513 011 863
Poczta: kontakt@dziubynilka.pl